Presons per expulsar

>> . Publicado en Derecho penal y penitenciario

Jornades de la Prison Litigation Network

El passat 26 de febrer, es van celebrar les jornades "Mirada cap a la jurisprudència del TEDH en matèria penitenciària i realitat catalana", al CCCB.

Durant les jornades es van convocar dues taules de ponències: 'L'accés al Tribunal Europeu de Drets Humans, la jurisprudència i el seu abast a Espanya' i 'Sistema Penitenciari a Catalunya i drets humans'. A la segona taula, va intervenir l'advocat Josetxo Ordóñez, en representació de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona, de l'ICAB, amb una ponència titulada "Presons per expulsar".

12742434

L'esdeveniment estava organitzat per la Universidad Complutense de Madrid, el Centre Irídia, The Criminal Justice Programme of The European Union i Prison Litigation Network

Podeu llegir la ponència aquí

Drets criminalitzats

>> . Publicado en Derecho penal y penitenciario

Llei mordassa castiga l'exercici de drets

El dia 11 de desembre de 2014 el Govern del Partit Popular va aprovar el Projecte de Llei de Seguretat Ciutadana, l’anomenada “llei mordassa”. El Projecte de Llei serà votat el dia 10 de març al Ple del Senat i enviat de nou al Congrés per a la seva aprovació definitiva, juntament amb la reforma del Codi Penal, i està previst que les dues normes entrin en vigor el proper 1 de juliol de 2015.

Segueix llegint

Una condemna discutible

>> . Publicado en Derecho penal y penitenciario

Homicidi imprudent a llar d'infants

El passat 14 de gener de 2014, el Jutjat penal 1 de Vilanova i la Geltrú va dictar sentència condemnant per la comissió de sengles delictes d'homicidi per imprudència professional a la directora i a la professora d'una escola bressol.

La condemna comporta les penes totals de tres anys de privació de llibertat, les inhabilitacions professionals per temps de set anys i tres mesos, la suspensió per tres anys de les activitats de l'escola bressol, així com el pagament de les costes del judici.

Crítica penal i Poder

>> . Publicado en Derecho penal y penitenciario

Publicat el núm. 6

La revista "Crítica penal i poder" (CPyP) ha publicat el seu número 6. Crítica penal i poder, és una publicació electrònica de l'Observatori del Sistema penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona (OSPDH). En tal sentit, tant el seu Comitè de direcció, d'Edició i Redacció estan constituïts per membres de l'OSPDH. CPyP publica diferents tipus de materials i documents. D'una banda, es nodreix dels treballs produïts per les diferents Àrees de recerca de l'OSPDH i, en tal sentit, publica les pròpies produccions de l'OSPDH.

D'altra banda, CPyP publica articles de fons que es vinculin temàticament amb els objectes d'estudi relacionats amb la qüestió criminal en la seva especial vinculació amb la dimensió del poder i la dominació política, econòmica i cultural. En aquest sentit, CPyP recull i pretén adaptar tota una llarga tradició crítica que, en el camp de les ciències socials, es va originar en la més pura teoria crítica de l'Escola de Frankfurt i que, més endavant, va cimentar en la gradual construcció d'una Sociologia del control penal . Això fa que les "fonts" que han nodrit semblants corrents culturals són àmplies en el temps, en les biografies dels seus fundadors i en els espais geogràfics i culturals en els quals aquelles s'han desenvolupat.

Razones para prohibir una manifestación

>> . Publicado en Derecho penal y penitenciario

Odio, racismo, democracia y derechos

Hace unas semanas, la plataforma "España en Marcha" (integrada por los colectivos Falange, Nudo Patriota, Movimiento Católico, Democracia Nacional y Alianza Nacional) comunicó a la Delegación de Gobierno en Madrid la convocatoria de una concentración el día 8 de marzo con el lema "Protejamos nuestras fronteras. Alto a la invasión". Los convocantes tenían intención de celebrar la concentración en un barrio céntrico de Madrid, Lavapiés, en el que residen muchos migrantes. La Delegación del Gobierno prohibió la concentración, los convocantes recurrieron y el Tribunal Superior de Justicia de Madrid confirmó la prohibición. La plataforma convocante vuelve a convocar una manifestación en Madrid, el próximo día 29 de marzo, con idéntico lema, aunque ya no en las calles de Lavapiés, sino en una marcha entre la sede del PSOE y la plaza de Moncloa.

¿Fue correcto prohibir esa concentración?

A mí me parece una medida desproporcionada. De lo que se trata es de una "prohibición" del ejercicio del derecho de reunión-manifestación. Por muy nauseabunda que sea la verborrea filofascista de los convocantes, se les está impidiendo ejercer un derecho fundamental. Por principio, me deben convencer las medidas represivas de derechos fundamentales que se acuerden "de forma preventiva". Si no, estamos matando moscas a cañonazos. Seguramente, hay "razones fundadas de alteración del orden público". Pero no sabemos cuáles: la simple invocación de las razones fundadas es demasiado ambigua, indeterminada y, a la postre, subjetiva. Y eso no me gusta, aunque ahora sea políticamente correcto reprimir a los xenófobos y fascistas. El discurso "preventivo" parapetado en conceptos jurídicos indeterminados de seguridad pública de la delegada del Gobierno Cifuentes no sostiene una prohibición del derecho de reunión y manifestación.